Pizza jest daniem, które smakuje chyba wszystkim, dlatego też jest ona popularna w większości krajów. Sekret smaku tej potrawy przede wszystkim tkwi w dobrze zrobionym cieście, ale nie mniej istotne są też składniki o odpowiedniej jakości. A wśród nich trzeba zwrócić szczególną uwagę na ser, włoscy kucharze wykorzystują tu przede wszystkim mozzarellę.
Klasyczna mozzarella włoska dysponuje delikatnym smakiem, posiadając jednocześnie ciągnącą się, sprężystą konsystencję. Mimo że pozornie jej zrobienie nie będzie stanowiło poważniejszego wyzwania, to w praktyce sytuacja inaczej wygląda. Żeby rzeczywiście er ten miał taką strukturę i smak jak być powinno, to potrzeba mnóstwo doświadczenia i praktyki. Z tego też powodu jeżeli nawet się zobaczy w sklepach jakieś mozzarelle wyprodukowane przez rodzimych producentów, to nie będą one raczej smakowały tak jak produkty włoskie oryginalne.
Z takich też powodów do dobrej pizzy nie stosuje się raczej serów mających wątpliwy smak, a jedynie pochodzące z Italii. Wybierana najczęściej przez kupujących mozzarella produkowana jest z krowiego mleka, przez co smak jej jest bardzo delikatny. Lecz rodzajów mozzarelli jest znacznie więcej, i coraz częściej można je kupić również w naszych sklepach. W ostatnich czasach rosnącym zainteresowaniem także się cieszy mozzarella burrata, mająca dodatkowo śmietankę. Ta jest dodawana na etapie produkcji, przez co w kulce tworzy się niewielka torebka wypełniona ciekłą zawartością.
Kulki tej odmiany mozzarelli wyglądają z zewnątrz jak normalnej, lecz po przecięciu wypływa z nich ciecz o maślanym smaku. Spróbować również warto mozzarelli wyrabianej z mleka pochodzącego od bawolic, która uważana jest aktualnie za ser z najwyższej półki. Produkowana przecież od lat mozzarella buffala stosunkowo niedawno dopiero zaczęła zyskiwać taki status, ponieważ wcześniej nie była zbyt ceniona. Mleko bawole ma w sobie znacznie więcej tłuszczu, z tego też powodu robione z niego sery mają charakterystyczny, lekko kwaskowy posmak.
+Tekst Sponsorowany+