Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Strona główna Inne Popularne odmiany włoskiego sera mozzarella

Popularne odmiany włoskiego sera mozzarella

autor Lena
44 wyświetlenia

Miłośnicy dobrego jedzenia wiedzą bardzo dobrze, że na oryginalnej pizzy mogą się znaleźć jedynie produkty włoskie oryginalne. W szczególności to będzie dotyczyło mozzarelli, która jest jednym z najczęściej spożywanych gatunków sera pochodzących ze słonecznej Italii. Prawie wszystkim mozzarella włoska kojarzyć się będzie z białymi, sprężystymi kulkami o średnicy kilku kilometrów. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z mleka krowiego, pochodzącego od wyselekcjonowanych ras, co ma ogromne znaczenie dla ostatecznego smaku.

Ser ten lekko się strzępi, co jest rezultatem jego procesu produkcji. Dokładnie tak samo jest wytwarzana mozzarella buffala, z tym że do niej jest wykorzystywane bawole mleko. Zawiera ono nieco większą ilość tłuszczu, co ma przełożenie na ostateczny, bardzo charakterystyczny smak. Mozzarella ta jest kwaskowa, lecz równocześnie wyrazista. Jeszcze do niedawna nie cieszyła się dużą popularnością wśród klientów, ale w ostatnich latach zmienia się to bardzo mocno.

Duży wpływ na tę popularność mają też właściwości zdrowotne, głównie niska zawartość szkodliwego cholesterolu. Jeżeli u kogoś na talerzu pojawi się mozzarella burrata, to nie wiedząc co to jest można się naprawdę mocno zdziwić. Ten gatunek sera wygląda z kolei praktycznie tak samo jak tradycyjny, ale posiada w środku kieszonkę wypełnioną gęstą śmietanką. Ta śmietanka zapewnia maślany, tak charakterystyczny aromat, tak lubiany przez wiele osób. Włoska mozzarella burrata wytwarzana jest z krowiego mleka, według przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 6 times, 1 visits today)

Podobne publikacje

Dodaj swój komentarz