Jeśli ktoś lubi włoską kuchnię, a niewiele jest osób jakim nie będzie smakować, musi pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Wyjątkowy smak włoskich potraw jest przede wszystkim rezultatem najwyższej jakości składników, jakie zostały użyte do ich przygotowania. Dlatego też jeżeli ktoś planuje zrobić pizzę czy spaghetti, to produkty włoskie oryginalne z pewnością mu w tym bardzo pomogą. Na przykład takie jak mozzarella włoska, która sprawdza się bardzo dobrze zarówno na pizzach i makaronach, jak też jako dodatek do sałatek albo kanapek.
Najpopularniejsza wersja takiej mozzarelli, którą można dostać w każdym sklepie, wytwarzana jest z mleka krowiego. Dzięki temu posiada ona biały kolor i delikatny smak, a także miękką konsystencję. Ten ser najczęściej sprzedawany jest pod postacią niewielkich kulek, jakie są umieszczone w woreczkach z zalewą.
Mozzarella jest zdrowa i pożywna, zawiera bowiem dużo białka, witamin i składników mineralnych. Typowa mozzarella wytwarzana jest przez wiele firm, choć do włoskiego oryginału przeważnie trochę im brakuje. Ale Włosi posiadają też kilka innych odmian mozzarelli. Jednak z nich to mozzarella buffala, którą wykonuje się tradycyjnymi metodami z bawolego mleka. To mleko ma w sobie znacznie więcej tłuszczu, co wpływa na to, że smak sera jest lekko kwaskowy. Delikatna i łagodna jest z kolei mozzarella burrata, która stanowi kolejny tradycyjny włoski produkt. Tę delikatność zawdzięcza niedużej kieszonce, w której umieszczona została śmietanka, przypominająca w smaku masło.
+Tekst Sponsorowany+