Zakłady gastronomiczne i wszystkie pozostałe, w których przetwarza się żywność, dbać muszą o odpowiednią jakość odprowadzanych ścieków. Zgodnie z obowiązującymi przepisami w takich ściekach nie mogą się znajdować żadne tłuszcze, które by mogły przyczynić się do problemów z systemem kanalizacji. Z tego też powodu jedną z koniecznych spraw w tego typu miejscach będzie zamontowanie separatora tłuszczu, i jego prawidłowe użytkowanie. Przede wszystkim istotne będzie miejsce, w jakim urządzenie to zostanie zainstalowane. Firmy oferujące serwis separatorów dysponują specjalistycznym sprzętem do takich zadań, lecz i tak w jakiś sposób pojazd musi dotrzeć gdzieś blisko, aby się dało rozwinąć wąż.
Duże znaczenie ma także sam dobór separatora. Takie urządzenia funkcjonują na bardzo prostej zasadzie, są bowiem złożone z osadnika z przegrodami. Ciężkie elementy zatrzymywane są na dnie, natomiast na powierzchni jest unoszony lekki tłuszcz. Warstwa na górze nie może przekroczyć dwudziestu centymetrów, jeżeli go będzie więcej, to separator nie będzie pełnił swojego zadania. Z tego też powodu pojemność zbiornika należy dostosować do charakteru pracy danej placówki, ilości ścieków do przerobienia i odstępów między serwisami. Przyjmuje się, że serwis separatorów wykonywane być powinno nie rzadziej niż raz na miesiąc, ale to za każdym razem ustalane jest indywidualnie.
Ze względu na charakter zanieczyszczeń czynność tę wykonać powinna wyspecjalizowana firma, nie może tego zrobić właściciel lokalu gastronomicznego czy ktoś z załogi. Oni natomiast powinni sprawdzać poziom zgromadzonego tłuszczu, i jeśli pojawi się konieczność usunięcia go, to załatwienie czyszczenie. Podejmując decyzję o współpracy z firmą świadczącą tego typu usługi zapewne dla większości najważniejsza będzie czyszczenie separatorów cena. Lecz warto również zwrócić uwagę na to, czy taka firma funkcjonuje legalnie i daje wszystkie konieczne dokumenty, ale też czy przy wykonywaniu usługi separator jest kompleksowo myty i czyszczony.