Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Strona główna ARTYKUŁ SPONSOROWANY Mozzarelle z Włoch – dlaczego tak smakują

Mozzarelle z Włoch – dlaczego tak smakują

autor Lena
57 wyświetlenia

Nikt chyba sobie nie wyobraża prawdziwej włoskiej pizzy bez ciągnącej się mozzarelli. Ten ser jest równie charakterystyczny co właśnie wspomniana pizza, lazania czy spaghetti. Lecz mozzarellę wykorzystuje się w dużej ilości gorących potraw, oraz w formie dodatku do sałatek. Sery zwane mozzarella są popularne także w naszym kraju, chociaż tym oferowanym w marketach sporo brakuje jednak do oryginału. Oryginalna mozzarella włoska jest produkowana nie tylko z najwyższej jakości składników, ale też zgodnie z oryginalną recepturą, w jakiej każdy szczegół ma ogromne znaczenie.

Krowie mleko wlewa się do kadzi, do której dodaje się następnie niewielką ilość podpuszczki. Po podgrzaniu zawartości kadzi zaczyna się tworzyć skrzep, jaki po kilku godzinach nadaje się do odcedzenia. Ważnym elementem procesu jest kąpiel masy w gorącej wodzie, przez co tworzą się typowe włókna. Na zakończenie ser rozdziela się na nieduże kulki i wkłada do słonej wody dla wzmocnienia smaku. Rzecz jasna Włosi mają jeszcze wiele rozmaitych wersji tego sera, a jedną z ciekawszych jest mozzarella burrata. Przy jej produkcji dodawana jest jeszcze nieduża ilość śmietany.

Przez to właśnie ten ser posiada maślaną, ciekawą konsystencję, i smakuje całkowicie inaczej niż klasyczny, pomimo że również robi się go z mleka krów. Bardzo charakterystyczna dla niego jest kieszonka, do której zostaje wlana wspomniana wcześniej śmietanka. Po rozkrojeniu tej kieszonki ze środka zacznie wypływać śmietankowa zawartość.

Do produkcji mozzarelli wykorzystuje się nie tylko mleko krowie, ale też i coraz częściej od bawołów. Ten mało znany u nas gatunek cieszy się dużą popularnością we Włoszech, i z takiego właśnie mleka jest robiony następny rodzaj pysznego sera, a mianowicie mozzarella buffala. Buffala smakuje nieco inaczej niż zwykłe mozzarelle, jest bardziej tłusta, a jednocześnie lekko kwaskowa. Zawiera też mniejszą ilość cholesterolu, co na pewno korzystnie wpływa na zdrowie. Jeśli ktoś chciałby ją zakupić, to musi znaleźć jeden ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne i tam zamówić co potrzebuje.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 10 times, 1 visits today)

Podobne publikacje

Dodaj swój komentarz