Święta Bożego Narodzenia są jednym z najbardziej niezwykłych okresów. To właśnie wtedy można się spotkać z rodziną przy wigilijnym stole i skosztować tradycyjnych dwunastu potraw. Niezwykle ważną rzeczą w tych dniach jest również dzielenie się opłatkami. Pierwsze opłatki, wyglądające rzecz jasna całkowicie odmiennie niż dzisiaj, pojawiły się już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa. Na początku nie wiązano tego zwyczaju z Bożym Narodzeniem, to następowało w kolejnych wiekach, żeby zostać ostatecznie się jedną z głównych tradycji tego okresu. Takie dzielenie ma symboliczny, bardzo ważny wymiar. Można wtedy zapomnieć o złości czy innych negatywnych emocjach, a życzenia które się składa są szczere i życzliwe. Z takich też powodów na żadnym stole w wigilię nie może zabraknąć opłatków, a obecnie nie ma żadnych problemów z ich dostaniem.
Jeżeli ktoś chce, to może się udać do jednego z kościołów, w którym je otrzyma za niedużą ofiarą. Opłatki zakupić też można w przeróżnych sklepach, lecz warto przy tym pamiętać aby z ich zakupem nie czekać na ostatnią chwilę. Prawdziwe opłatki są wypiekane wyłącznie z naturalnej mąki pszennej, a dużo receptur pochodzi z dziewiętnastego wieku. Jedynym dopuszczalnym dodatkiem do mąki jest woda, nie można dodawać do nich drożdży, konserwantów czy utrwalaczy. Sam proces wypiekania jest bardzo krótki, gdyż oplatki w piecu spędzają zaledwie 60 sekund. Na powierzchni opłatków niejednokrotnie mogą się znajdować rozmaite religijne motywy, jakie są wytłaczane za pomocą odpowiednich form.
+Tekst Sponsorowany+