Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Strona główna Edukacja, Rozrywka Włoska mozzarella – jakie są jej najważniejsze rodzaje i odmiany

Włoska mozzarella – jakie są jej najważniejsze rodzaje i odmiany

autor Lena
27 wyświetlenia

+Tekst Sponsorowany+

Wielbiciele włoskiej kuchni nie wyobrażają sobie jej raczej bez wyśmienitej mozzarelli pochodzącej z właśnie tego kraju. Ten gatunek sera spotkać można w praktycznie każdym sklepie, lecz przeważnie to będą mniej lub bardziej udane podróbki. Tak zwana mozzarella produkowana jest przez wiele firm, niektórym się to nawet nieźle udaje, ale jedynie prawdziwa mozzarella włoska będzie smakowała tak jak powinna. Stanowi ona nieodłączny składnik wszystkich pizz, często się ją też dodaje do różnych innych gorących dań czy też sałatek. Wiele osób kojarzy ją przede wszystkim z postaci niewielkich, lekko spłaszczonych kulek znajdujących się w zalewie. Ten rodzaj sera ma delikatny smak i konsystencję, przeważnie też posiada śnieżnobiały kolor. Jeśli jest dobrej jakości, to podczas rozrywania będą się pojawiać bardzo charakterystyczne postrzępienia.

Sprzedawaną w naszych sklepach mozzarellę przede wszystkim się produkuje z mleka krowiego, ale we Włoszech wykorzystuje się też do tego mleko bawolic. Aktualnie ta odmiana sera zwie się mozzarella buffala i cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Niewiele osób jednak wie, że zaczęto go wytwarzać już w XII wieku, tyle że w pewnej chwili przestał być ceniony. Ze względu na znacznie większą ilość tłuszczu w bawolim mleku mozzarella buffala posiada bardzo charakterystyczny, trochę kwaśny smak, a równocześnie jest naprawdę bogata w rozmaite składniki odżywcze.

Mozzarelle robione z krowiego mleka występują we Włoszech także w innych rodzajach. Według sporej ilości osób bardzo smaczna jest mozzarella burrata. Na etapie produkcji tworzy się w kulce niewielką kieszeń, do której wlewa się śmietankę. Na zewnątrz ten rodzaj sera wygląda identycznie co zwykły, ale po rozkrojeniu będzie się z niego wylewać półpłynna zawartość. Ponieważ jego smak jest maślany i łagodny, to właśnie stąd pochodzi jego nazwa. Jednak chyba najbardziej ceniona pośród miłośników kuchni włoskiej jest mozzarella fior di latte. Wytwarzana jest ręcznie przez niewielkie gospodarstwa, według tradycyjnych przepisów sprzed wielu lat.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 4 times, 1 visits today)

Podobne publikacje

Dodaj swój komentarz