Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Strona główna Inne Dlaczego włoskie mozzarelle są tak często wykorzystywane w kuchni

Dlaczego włoskie mozzarelle są tak często wykorzystywane w kuchni

autor Lena
27 wyświetlenia

Jeżeli ktoś miał kiedyś okazję spróbować prawdziwej pizzy z Włoch, to na pewno dostrzeże ogromną różnicę w stosunku do tego, co często jest tylko nazywane pizzą. Aktualnie można taką pizzę kupić nie tylko we Włoszech, ale też w dużej ilości innych krajów, ponieważ ta kuchnia jest bardzo popularna na praktycznie cały świecie. Lecz trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim kto ją robi, lecz również z jakich produktów ją zrobiono. Bo to właśnie składniki odpowiadają za to, że dania włoskie smakują tak wyjątkowo i niepowtarzalnie. Oczywiście zawsze można je zrobić z jakiejś zwykłej mąki, dodając zwykłą szynkę i ser, ale to już to samo nie będzie. Szczęśliwie nie ma dzisiaj żadnego problemu ze zorganizowaniem tego typu składników, ponieważ bez problemów można je kupić w dużej ilości sklepów.

Dostępna jest oczywiście także najprawdziwsza mozzarella włoska, bez jakiej byłoby trudno sobie wyobrazić na przykład pizzę. Lecz ten rodzaj sera sprawdza się też świetnie w dużej ilości innych dań, na przykład tartach czy zapiekankach, oraz komponuje się wyśmienicie z pomidorami i ziołami w rozmaitych sałatkach. Włoską mozzarellę najczęściej można spotkać pod postacią białych, niedużych kulek, znajdujących się w torebce z zalewą. Posiada ona lekko miękką, delikatną strukturę, a po rozerwaniu zostają bardzo charakterystyczne postrzępienia, które świadczą o jakości sera. Przeważnie produkowana jest ona z krowiego mleka, cechuje się wtedy delikatnym, łagodnym smakiem. Ale w wielu sklepach zaczęła się także pojawiać mozzarella buffala, jaką się wytwarza z mleka które pochodzi od bawolic.

Jest ona dzięki temu bardziej wyrazista, też przez większą zawartość tłuszczu. Coś ciekawego dla siebie w ofercie serów włoskich powinny też znaleźć osoby, które nie jedzą produktów pochodzących od zwierząt, dla nich dostępna jest chociażby mozzarella fior di latte. Wszystkie mozzarelle są wytwarzane z wysokiej jakości mleka, dlatego ich smak jest tak wyjątkowy i niepowtarzalny. Bierze się to również z faktu, że kuchnia włoska producent stosuje sprawdzone od wielu lat przepisy i receptury.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 5 times, 1 visits today)

Podobne publikacje

Dodaj swój komentarz