Każdy, kto kiedykolwiek miał okazję spróbować najprawdziwszej włoskiej pizzy wie bardzo dobrze, że smakuje ona wyśmienicie. W dużej mierze będzie to zawdzięczać składnikom użytym do wypieczenia, w tym również mozzarelli. Mozzarella włoska pojawia się jednak nie tylko na pizzach, lecz jest też świetnym dodatkiem do przekąsek i sałatek, świetnie się też komponuje z innymi ciepłymi daniami. Bardzo charakterystyczne kulki w zalewie zna większość z nas, ponieważ znaleźć je można w każdym sklepie spożywczym. Lecz najczęściej produkowane są one przez jakieś krajowe firmy, i tak naprawdę jeśli chodzi o smak przypominają jedynie włoskie, oryginalne produkty.
Zwłaszcza że Włosi mają kilka interesujących wersji tego sera, jakie zasmakować powinny każdemu jego miłośnikowi. Między innymi wytwarzanych, tak jak to wszystko się zaczynało, z mleka bawolic, które ma w sobie znacznie więcej tłuszczu. Dzięki temu mozzarella buffala ma lekko kwaskowy, delikatny smak, idealnie pasujący do dużej ilości potraw. Doceniana pośród smakoszy jest także mozzarella fior di latte. Ona z kolei wytwarzana jest z krowiego mleka, ale jedynie w paru rejonach Włoch, według tradycyjnych receptur. Wszystkim się zajmują lokalni rzemieślnicy, którzy wykonują wszystko w sposób ręczny, bez użycia żadnych maszyn. Na pewno warta skosztowania będzie też mozzarella burrata, która zawiera w sobie maślany środek. Jest to efektem dodania przy produkowaniu śmietanki, w ten sposób tworząc w kulce niewielką kieszonkę wypełnioną płynem.
+Tekst Sponsorowany+