Z pewnością każdy doskonale kojarzy białe kulki z sera w zalewie z serwatki. Serem tym jest mozzarella, jaka uważana jest przez wielu za jedną z najsmaczniejszych odmian. A z pewnością najzdrowszych, ponieważ mozzarella włoska ze względu na sposób produkcji w swoim składzie ma dużo cennych składników. Nie ma też tak dużo tłuszczu jak reszta odmian, z tego też powodu może być spożywana nawet przez osoby trzymające dietę, szczególnie w odmianie light. A ser ten jeść można w różny sposób.
Sprawdza się bardzo dobrze w różnego rodzaju sałatkach, zwłaszcza wraz z pomidorami i ziołami. Ale doskonale znają ją też miłośnicy najprawdziwszej włoskiej pizzy, ponieważ bardzo dobrze się topi i jeszcze lepiej smakuje po tym stopieniu. Ten gatunek sera wywodzi się z Włoch, gdzie początkowo był wytwarzany z mleka bawolic.
Tradycja ta jest nadal utrzymywana, ponieważ w paru włoskich regionach jest wytwarzana mozzarella buffala, posiadająca w swoim składzie wyłącznie mleko bawołów. Z uwagi na to, że to mleko zawiera trochę więcej tłuszczu niż to od krów, to smak sera buffala jest delikatny, a jednocześnie lekko kwaskowy. Mozzarelle, jakie najczęściej można obecnie spotkać w sklepach, wytwarzane są z mleka krowiego, i mają formę kulek o różnej wielkości. Jeśli do tych kulek na etapie produkcji zostanie dodana niewielka ilość śmietany, to otrzyma się kolejny smaczny gatunek czyli mozzarella włoska. Jeśli ktoś zainteresowany będzie jej skosztowaniem, to zapewne ją dostanie w jakimś sklepie mającym w ofercie produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+